Compricer senaste offret för Googles regler

Ska Google verkligen få göra hur de vill?
Länge har prisjämförelsesajten Compricer dominerat lite i skymundan bland flera "high-end" serper i Google på termer som lån eller försäkringar. Det var inte bara en term som sajten låg uppe på utan det var en lång rad termer och enligt den första hörsägen om hur Googles bortplockning av sajten har påverkat företaget så har intäkterna sjunkit med cirka 98%.
Compricer vars omsättning sjönk med 98%
Hur länge klarar sig Compricer utan Google? Inte alls är bedömningen.

Vad är det då som har lett till att Compricer blivit degraderade från sina positioner? Köpta länkar och dessa har oftast varit i form av att se ut som reklam, men har innehållit en eller flera statiska länkar till Compricer, utan nofollow.
Nu till den mer relevanta frågeställningen - var Compricer ett felaktigt sökresultat på de termer de låg etta på?
Jag skulle svara nej och i stället säga att de troligtvis var ett av de bättre alternativen som kom upp, men numera är Matt Cutts och dess svenska division inom Quality Search som sitter och kontrollerar att Google's regler för Quality Guidelines efterlevs och tidigare under året gick låneföretaget Folkia samma öde till mötes, vilket Nikke uppmärksammade stort. En sajt som är identiskt uppbyggd i sin off-page optimering är alltomlinser.se, där det har köpts hundratals diskrets länkar från diverse hemsidor i form av reklam och mitt omdöme om sajten är precis som med Compricer att det är det bästa sökresultatet man kan få fram, men mitt tips är att sajten obönhörligen med Google's "no one fucks with our guidelines" kommer att försvinna inom en snar framtid.
Genom att kika lite på Compricers siffror på allabolag.se ser man att företaget är på en expansiv framfart och vi minns deras tvreklam som visar företagets intentioner.
Compricer med företagets vd Jakob Tolleryd i spetsen.
Jakob Tolleryd och Johann Hauska (sittande till vänster) visade DN hur man hittar sparråd på nätet förra året.

Compricer har idag runt 60 personer anställda och att tappa sina intäkter så radikalt kommer troligtvis innebära lite förändringar och när företagets off-pageoptimering till stora delar består av köpta länkar så kommer nu räddningsarbetet gå ut på att kontakta alla dessa sajter, be dessa antingen ta bort länkarna eller sätta till attributet nofollow och sedan ansöka om en reinclusion request hos Google och är dessa snälla så kommer Compricer återigen att synas bland relevanta termer, men med största sannolikhet inte lika högt.
Så den efterföljande debatten borde mer handla om hur stor Googles makt egentligen är och att en teknikers bedömning att sajten bryter mot företages riktlinjer kan få sådana konsekvenser att företag kan gå omkull, personal får sparken och kanske i slutändan får lämna sina hem, när googlare fortfarande upplevde att resultatet var högst relevant.
Kanske är dags att tänka om, i alla fall lite grann?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Nikke Lindqvist

För några månader sedan blev jag uppmärksammad på Compricers textrika banners som låg på Bloggtoppen och några andra sajter. Jag gjorde faktiskt till och med en dags research kring en artikel om dem, som aldrig blev publicerad. Mest för att dessa banners påminde mig så otroligt mycket om vad jag själv gjorde för 5-6 år sedan - långt innan vare sig Google eller jag hade kommit på att det fanns något som hette länkhandel. Bannrarna innehöll länkar till Compricers viktigaste områden, men såg ut som lite halvfula banners. De gjorde inte mycket väsen av sig och har använts under flera år.Det slutade med att jag bestämde mig för att Compricer nog mycket väl visste vad att de låg i gråzonen, men att jag inte ville vara den som blåste i visselpipan - framför allt inte efter att ha pratat med några av de sajter där de hade annonserat med denna banner i flera år.Jag tror inte heller att Compricer kommer att klara sig utan sökmotortrafiken - TV-reklamen kanske kommer igång igen, men jag tror inte att den ger särskilt mycket trafik. Den fungerar nog mest som en påminnelse om att Compricer finns och är nog lika riktad mot potentiella samarbetspartners.Hela affären ger en lite fadd smak i munnen och väcker varningsklockor om att det är farligt att göra sig alltför beroende av söktrafik för sin verksamhet.Hur som helst sammanfaller detta på ett utmärkt sätt med gårdagens beslut att sälja av Bolåneguiden. Ett beslut som var fattat långt innan jag visste att Compricer hade kanat ut ur Google. Kanske kan det till och med vara så att Compricer ha nytta av Bolåneguiden?

2008-10-21 @ 02:07:20
URL: http://www.lindqvist.com/
Postat av: Jona

Jag tycker det är lite för strängt hanterat av Google. Att ta bort compricer helt och hållet är vansinnigt. Kunde de åtminstone inte gett dem lite sämre position? Borde inte Google bedöma compricer som seriös? Mycket dåligt och oseriöst av Google. Ser det här som maktmissbruk från Googles sida!

2008-10-22 @ 20:13:28
Postat av: Sven Olsson

Såååå skönt. På tiden att dem åkte bort som köpte så många länkar på höga pr sidor. Att anmäla köpta länkar via google fungerar ju inte så bra eller snabbt direkt. Krävs nog 100 tals anmälningar för att fungera?

2008-10-22 @ 22:51:42
Postat av: Webmoney

Hela situtationen är överdriven..Bara googla på exempelvis "kreditkort" eller "aktiehandel"Verkar inte vara speciellt allvarligt om man tillåts ranka etta på dessa ordMed andra ord är de långt ifrån utkastade från Google.

2008-10-24 @ 14:57:43
URL: http://www.webmoney.se
Postat av: John

Google är lite läskiga. De kontrollerar en enorm del av internettrafiken och kan med några enkla knapptryck skapa ekonomiskt kaos. Inte för att jag tror att det kommer att hända men det är ju alltid roligt med lite konspirationsteorier.

2010-08-13 @ 10:14:07
URL: http://www.cyberworks.se/
Postat av: undersökningar

Läskigt att få hela verksamheten nedstängt pga att man förlitat sig på en sökmotor.

2011-05-26 @ 16:06:19
URL: http://www.impedo.se
Postat av: Mark

Google är inte onda :(

2011-05-27 @ 09:06:46
URL: http://www.find-billige-kontaktlinser.dk
Postat av: *

Vet att inlägget är gammalt, men måste skriva av mig lite.Google stängde inte ner Compricer och Folkia på eget bevåg.

Finns andra krafter än Googles policy som kan få bort dig ur serpen.

2011-09-13 @ 16:39:09
Postat av: Tord

Hej, det var ett tag sedan tråden lades upp. Men vet någon varför det kommit tillbaka och ligger etta på Google igen? Fick de göra så omfattade arbete som beskrivs ovan eller är det så att sidan kommer tillbaka efter en sk. "straffperiod". Mvh Tord

2013-10-10 @ 22:06:44
URL: http://www.assistansersattning.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0